Март 29, 2024

Тел: 0-800-504-381

ПРОБЛЕМИ ЖОВЧНОГО МІХУРА

Всі ми знаємо про те, та й назва органу говорить сама за себе, що являє собою жовчний міхур і те, що знаходиться в ньому жовч, яка, у свою чергу, необхідна нашому організму для переробки надмірної кількості їжі, або ж їжі неналежної якості.

Але так уже повелося, що ми не звикли «слухати» свій організм, і перевантажуємо його жирною і важкою їжею, тим самим, змушуючи працювати жовчний міхур в аварійному режимі. А це перешкоджає вільному переливанню жовчі, в процесі чого відбувається її загусання. Слизова оболонка жовчного міхура починає нагадувати висушену, пориту тріщинами землю. У такій поверхні створюється сприятливий грунт для утворення піску та каміння.

З цієї причини, курс лікування захворювань жовчного міхура має на увазі і щадний раціон харчування.

Харчуватися слід регулярно, витримуючи час, а їжа, у свою чергу, повинна подаватися теплому вигляді. Частота прийомів їжі повинна становити п‘ять-шість разів на день, такий дробовий раціон передбачає дозований прийом їжі. Невеликі порції краще перетравлюються і засвоюються організмом.

З огляду на принцип дієти, що щадить, з раціону слід виключити гірчицю, перець, будь-які інші гострі спеції, маринади, солоності і копченості. Жирні кислоти, що утворюються при смаженні, також наносять шкоду слизовій оболонці, тому їжу треба добре проварювати.

Повноцінний раціон передбачає надходження достатньої кількості білка, щоб зберегти оптимальну структуру жовчі і запобігти процесу каменеутворення. Оптимальним вважається півтора грама білка на кілограм маси тіла. Але, навіть якщо кількість білка скорочено, то його не можна виключати з раціону харчування повністю. Дуже корисними будуть відварна нежирна яловичина, нежирні сорти риби, м’ясо курки без шкіри і жиру, краще якщо це м‘ясо буде білим. Гриби також відрізняються наявністю в них білка. До місця будуть овочеві супи з додаванням м’ясних або рибних фрикадельок.

Дуже корисні відварні овочі в різних варіаціях, печені яблука, киселі, компоти. Паровий омлет або яйця, зварені некруто можна включати в раціон один-два рази на тиждень. Бажано відмовитися від вживання свіжого молока, але зате його можна замінити кислим, свіжим некислим кефіром, невеликою кількістю сиру. Вершкового масла можна дозволити собі від тридцяти до п‘ятдесяти грамів на добу у вигляді добавок до страв. У такому ж вигляді бажано використовувати і рослинні жири. Повністю виключати з раціону жири не слід, так як вони є найважливішим будівельним матеріалом для клітин центральної нервової системи та ендокринних залоз.

Добове споживання вуглеводів не повинно перевищувати трьохсот-чотирьохсот грамів. Корисні каші, черствий білий хліб, липовий мед і цукор. Але норма цукру не повинна перевищувати п’ятдесяти-сімдесяти п‘яти грамів на добу.

У дієту слід включити, в обов’язковому порядку, овочеві і фруктові соки, свіжі фрукти. Яблука краще вживати без шкірки в печеному або протертому вигляді. Якщо ви любитель винограду, то їжте його тільки в стиглому вигляді і солодких сортів.

З сіллю обходитися слід гранично обережно, додаючи її в мінімальних кількостях. Рідини організму потрібно від півтора до двох літрів на добу.

Бережіть свій жовчний міхур.

По материалам: vkurse.ua